VEJOVERSKÆRING MED BLINK
OG KLOKKERINGNING
-for 100 kr.-


klik på færdselsskiltet for at høre klokken


Grundstammen i denne fornemme, ubevogtede jernbaneoverskæring er ½ meter gammel aluminiumsgardin- stang. Af den fås 4 stolper, 2 til vejen og to til banens kontrolsignaler. Den skæres op på langs som vist på nedstående tegning og det røde bortskæres.Kanterne slibes.Siderne bukkes som vist.

Vejtavlen:Den trekantede tavle måler 4½cm på hver side. Tavlen og krydset laves enten i blik, helst aluminium, eller plastik. Den kan monteres på stolpen med skruer, f.eks 2 mm skruer, hvis det kan skaffes, eller popnitter. Det gør ikke så meget, at monteringen bliver lidt grov, for der er ingen der lægger sig ned på jorden for at kigge. Farverne kan enten males på, eller farvet klæbebånd kan anvendes.Klokken kan illuderes af to passende knapper, der gennemborers og skrues fast i toppen med en lille skrue. Lampen får en lille kasketskygge, der laves af et skråt overskåret kuglepennehylster, hvordan se kuglepen.
Til lyset anskaffer vi 2 røde og 2 gule blinkdioder til ca.25 kr./stk.med d=5mm. Dertil bores et 5mm hul i midten af skiltet og dioden sættes ind.Ledninger loddes på diodens ben. Det lange er til +, det korte til -. Ledningerne klistres fast i gardinstangens profilrille. Strømforsyningen må højst være 6V glat jævnstrøm. Det er nemmest at holde orden i ledningerne, hvis blinksignalerne har deres egen strømforsyning. Kan 6V ikke skaffes umiddelbart fra en lille 6V transformator eller et batteri, kan 12V eller mere bruges, hvis der indskydes en 680 ohms modstand i kredsløbet.

Kontrolblinket til banelinien laves med lignende fremgangsmåde, men med gul blinkdiode. Skiltepladen vil være passende som en regulær 6-kant med diameter 40 mm.Den males sort. Haves flere vejoverkørsler kan skiltene nummereres med hvide letrasetbogstaver.
Nu til lyden: Jeg tog ud med en batteridreven kassettebåndoptager med mikrofon til en jernbaneoverskæring og optog lyden. Det blev overspillet til computer, hvorfra lyden blev gentaget og gentaget og gentaget og... og indspillet på begge sider på et kassettebånd. En gammel ghettoblaster ude i haven spiller lyden kontinuerlig i små højttalere anbragt ude ved blinklysene. højttalerne tændes og slukkes af det samme vekselstrømsrelæ, der styrer blinket. Lyden behøver ikke at være særlig høj, jeg har også prøvet at afspille med en gammel walk-man fra Brugsen, det går fint.
lav selv siden
tilbage til hovedMENU

Oprettet: 06-06-98 Opdateret: 03-05-03