BYGGETIPS TIL POSTVOGN DBJ 26

i 1:22,5, f. eks. et LGB anlæg.

Inden vi kommer for godt igang, skal vi lige have én ting på det rene: her tælles ikke nitter. Det er der andre, der gør bedre. Det er bare en anden indgangsvinkel og et andet formål.Alene det, at vognen forsynes med en LGB-kobling gør, at vi har forladt den nøjagtige model. Det er nødvendigt at afvige lidt hist og her for at få det til at passe et LGB anlæg. Når det så er sagt, er der jo ikke noget i vejen for, at vi laver noget pænt der ligner, og som kan få LGB til at kigge os over skulderen.
Konceptet er stadig, at det ikke må koste ret meget, at det er solidt og kan tåle at stå ude hele sommeren, at byggetiden er tålelig for familien, og at det kan fremstilles med almindeligt forekommende hobbyværktøj, ikke på køkkenbordet, det er noget gris, men på et almindeligt forekommende arbejdsbord.
Her har du så en simpel arbejdstegning. Den er i skala 1:45, så du må fordoble målene. Kontrol: den indvendige afstand mellem hjulflangerne skal være 40 mm.

post26_1.gif (2451 bytes)

post26_2.gif (4638 bytes)

post26_3.gif (2492 bytes)

Det hele udsaves/klippes og samles som et udklipsark af karton. På den viste model er der brugt 2 mm gevindskruer på de synlige dele, ellers 3 mm gevindskruer. Efter samling og fastspænding er skruehovederne filet ned. Vognbunden er lavet af 1 mm jernplade (rest af gammel hylde), sider og tag er ½ mm aluminiumsplade, som er nem at bearbejde. Hjulholdere er lavet af 2 mm aluminium, bladfjedrene af samme, præget med metalsav. Ellers gælder, som sædvanlig: brokkassen leverer småtterierne, røghætten er fra indmaden af en kuglepen, tagrytteren var en del af et computertower, håndtagene og lygteholderne har fortid som kabelsøm, pufferne er køkkenskabssamleskruer, gribelisterne har været cykeleger, våbenskjoldene har været 5-kroner engang for mange år siden. Hvis vognen kun skal bruges indendørs, kan våbenskjoldene laves på en farveprinter. Tilpas selv størrelsen.

vbn.jpg (6234 bytes)

Det helt vanskelige ved denne vogn er malingen. Alene malingen af våbenskjoldet tager lang til på grund af de mange farver og den lille størrelse. Striberne og bogstaverne er også slemme. Jeg har lavet dem ved hjælp af skabeloner af klistermærker, men malingen smutter under indimellem, og klistermærkerne hiver malingen af, så der skal eftermales igen og igen.

Våbenskjoldene, slutlygter, håndtag og lygteholdere er fastgjort på indersiden af vognkassen ved hjælp af søm eller knappenåle og kronemuffer.
Det anbefales at få fa i bogen Ludvig Mahler:"Bornholms Jernbaner 1900 - 1968", hvor der er et billede af vognen, for at anbringe de små ting rigtigt. Der er mindre uoverensstemmelser mellem billedet i bogen, arbejdstegningen og DBJ foreningens billede af den restaurerede vogn. Her må du træffe et valg.
Så vil jeg ellers ønske dig held og lykke med arbejdet
, som sædvanlig er det altid tilladt at spørge via e-mail:

p26_a.jpg (26114 bytes) p26_b.jpg (23110 bytes)

p26_d.jpg (25019 bytes) p26_c.jpg (15870 bytes)

e-mail til Havebanen
til lav-selv-siden
til hovedsidenOprettet: 18-01-02 Opdateret: 10-01-04 ©Jens Bøtcher.Spørgsmål besvares gerne. Benyt ovenstående e-mail.